Škola engleskog za romsku djecu
Četvrtak, 05.07.2018.

četvrtak, 5. srpnja 2018.

U Osnovnoj školi ''Škurinje'' do petka, 6. srpnja održava se Ljetna škola engleskog jezika za djecu romske nacionalnosti. Volonteri Sveučilišta u Rijeci rade s romskom djecom prema planu i programu učenja engleskoga jezika za najmlađe, kroz 4 dana na razini 1. razreda osnovne škole.

Uvod u ljetnu škola bio je boravak u Rijeci šestero američkih studenata, s voditeljicom prof. Christine Lai s državnog sveučilišta New York. Njihov boravak na Sveučilištu u Rijeci odvijao se u sklopu američkoga programa Razvijanje studentskog volonterstva - društveno korisno učenje u globalnoj zajednici.

Američka mentorica svake godine vodi skupinu studenata sa svojeg Sveučilišta na jednu svjetsku destinaciju, gdje volonterstvo i društveno korisno učenje nije dio redovitog nastavnog plana, ali uči mlade ljude da budu društveno korisni.

U sklopu Ljetne škole, American Corner / Američki kutak u Ogranku ''Trsat'' Gradske knjižnice Rijeka je domaćin u otkrivanju svijeta engleskog jezika kroz interaktivnu priču. Djeca su se u sklopu radionice koju je pripremila profesorica Sanja Štajduhar upoznavali s engleskim jezikom kroz slikovnicu i igrokaz na zanimljiv i njima razumljiv način.

Sanja Štajduhar je djeci čitala interaktivnu slikovnicu Freddie and the Fairy, gdje su djeca kroz razna didaktička pomagala usvajala tekst slikovnice na engleskom jeziku, te kroz kratki igrokaz i sama ''glumila'' likove iz priče, naravno, izražavajući se na engleskom jeziku uz pomoć profesorice.

Na kraju interaktivne radionice djeca su bila podijeljena u tri skupine i pokazali su ono što su usvojili služeći se kombinacijom likovnog i jezičnog (engleskog) izričaja.

Djeca su podijeljeni ''američki paketići'' s poznatom američkom igračkom yo-yoom te ih je profesorica Štajduhar podučavala kako se time ispravno igrati, što su djeca prihvatila s oduševljenjem.

Profesorica je pokušala djeci približiti američku kulturu, kratko se dotičući tema o američkoj nezavisnosti i Danu nezavisnosti koji se slavi u Americi 4. srpnja.

Nakon boravka u knjižnici, djeca romske nacionalnosti posjetila su Trsatsku gradinu.

Ova je ljetna škola nastala u suorganizaciji s nevladinom udrugom ''Oaza''. Cilj ove udruge jest smanjiti socijalnu isključenost ranjivih skupina, njihova integracija u društvo i senzibiliziranje javnosti za probleme manjina, siromaštva i socijalne isključenosti.

U sklopu ''Oaze'' pod vodstvom Borke Babić, prof. psihologije, jest nastao projekt pod nazivom: ''Edukacija i integracija'', projekt dopunskog, odgojno-obrazovnog programa za romsku djecu koja pohađaju Osnovnu školu ''Škurinje'', a unutar čijeg okvira se ova ljetna škola održava. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk