6. Ljetna škola na Cresu
Srijeda, 04.07.2018.

srijeda, 4. srpnja 2018.

U ponedjeljak, 2. srpnja 2018. održano je otvorenje šeste međunarodne ljetne škole nastale u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Pomona College (Claremont, California), University of Groningen (Netherlands), Montclair State University (Montclair, New Jersey) te University of the South in Sewanee (Tennessee). Otvaranje je održano u osnovnoj školi Franje Petrića u gradu Cresu.

Tema ljetne škole je aktualni koncept tranzicijske pravde i politika sjećanja na području Mediterana. Ova intenzivna desetodnevna ljetna škola istražuje tranzicijsku pravdu i politike pamćenja u kontekstu mediteranskog područja uz brojne komparativne perspektive iz drugih dijelova svijeta. Uz akademski program koji uključuje međunarodni panel stručnjaka, ova škola također uključuje niz filmova i rasprava, studijska putovanja i gostujuća predavanja vodećih stručnjaka za tranzicijsku pravdu. Ovogodišnje teme su: demokratske tranzicije; ljudska prava i uloga vanjskih utjecaja; pravda i odgovornost; politika kulturnog pamćenja; društveni pokreti, umjetnost i mladež u tranziciji;  sukob, migracije i politike identiteta te pomirenje u postkonfliktnim društvima.

Prijavljeni studenti i doktorandi dolaze iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Danske i Indonezije. Škola će i ove godine trajati deset dana i pritom će studenti imati priliku uživati u gostoprimstvu i ljepotama grada i otoka Cresa te grada Rijeke.

Također, škola će ugostiti vrsne profesore koji se bave ovim područjem, a to su:  Vjeran Pavlaković (Filozofski fakultet u Rijeci), Mieczslaw Boduszynski (Pomona College in California, SAD), Arnaud Kurze (Montclair State University), Christopher Lamont (Institute for International Strategy - Tokyo International University), Christian Axboe Nielsen (Aarhus University), Jessica Mecellem (The University of the South, Sewanee) kao i ostale predavače iz Hrvatske, Rusije, Egipta i Rumunjske.

Središnja će predavanja održati Monica McWilliams, profesorica Ženskih studija Sjevernoirskog sveučilišta Ulster University te suosnivačica političke stranke Ženske koalicije Sjeverne Irske. Monica McWilliams bivša je povjerenica Komisije za ljudska prava Sjeverne Irske te suradnica na mirovnim pregovorima koji dovode do Sporazuma o Velikom petku (Good Friday Agreement). 

Ljetna škola, projekt Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci , već se šestu godinu održava u gradu Cresu. Planira se da će ova ljetna škola, s već aktivnim međunarodnim projektom na Cresu,  biti jedna od prvih korisnika budućeg sveučilišnog centra smještenog u obnovljenoj Palači Moise.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk