Znanost, a ne predrasude
Ponedjeljak, 02.07.2018.

ponedjeljak, 2. srpnja 2018.

U petak, 6. srpnja bit će održana prva Konferencija članova Međunarodnog znanstvenog savjeta (MZS) Sveučilišta u Rijeci  pod nazivom ''Science First – Znanost, a ne predrasude''. Konferencija će se održati u prostoru café-bara ''Akvarij'' na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Na konferenciji će sudjelovati članovi MZS-a, hrvatski znanstvenici koji trenutno rade na sveučilištima diljem svijeta:

prof. dr. sc. Ivan Đikić, Goethe Universitat Frankfurt am Main, Njemačka

prof. dr. sc. Željko Ivezić, Sveučilište u Washingtonu

prof. dr. sc. Danica Kragić, Kraljevski institut za tehnologiju u Stockholmu

prof. dr. sc. Igor Mezić, Sveučilište u Kaliforniji Santa Barbara

prof. dr. sc. Nenad Mišćević, Sveučilište u Mariboru i Srednjeeurpsko sveučilište u Budimpešti

prof. dr. sc. Aleksandra Kanjuo Mrčela, Sveučilište u Ljubljani

prof. dr. sc. Winfried Pickl, Medicinsko sveučilište u Beču

prof. dr. sc. Dražen Prelec, Massachusetts institut za tehnologiju i

prof. dr. sc. Igor Žutić, Sveučilište u Buffalu.

Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija uvodno će predstaviti razloge i temu održavanja ove konferencije članova Međunarodnog znanstvenog savjeta, koji je pri Sveučilištu u Rijeci osnovan početkom 2018.godine.

Program konferencije kojom će moderirati gđa Tanja Rudež, novinarka Jutarnjeg lista, bit će koncipiran u 2 dijela:

 

 

Jutarnji dio (od 10.30 do 13 h):

 

U maniri TED talks, kroz 15-minutne prezentacije, sudionici će predstaviti svoja znanstvena postignuća uz kontekstualno povezivanje s temom konferencije. U tom djelu sudjeluju prof. Mezić, prof. Miščević, prof. Kanjuo Mrčela, prof. Pickl, prof. Prelec i prof. Žutić.

Poslijepodnevni dio (od 16 do 18 h)  bit će održan Okrugli stol - panel rasprava o temi ''Budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj''. Uvodničari u raspravu na okruglom stolu bit će: dr. sc. Boris Jokić i dr. sc. Zrinka Ristić Dedić te Boris Popović, predsjednik Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka.

Predviđeno je da se članovi MZS-a, prof. Đikić, prof. Kragić i prof. Ivezić u ovaj dio konferencije i raspravu uključe putem Skypea.

Konferencija je zamišljena kao mjesto razmjene mišljenja i iskustava kompetentnih stručnjaka koja bi trebala iznjedriti što više kvalitetnih zaključaka, a vjerujemo i konkretnih smjernica za razvoj znanosti i visokog obrazovanja u zemlji. Tema događanja u širem kontekstu vezala bi se uz razvoj znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a imajući u vidu ekspertize članova MZS-a, ali i okruženje u kojem znanost u RH djeluje: od ograničenog financiranja i nepostojanja prioriteta, preko urušenog gospodarstva koje ne prepoznaje potrebu ulaganja u nove tehnologije, do opće situacije u kojoj su sve više prisutne ''alternativne činjenice'' uz povezanu negaciju znanstvenih spoznaja.

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk