Promocija knjige Tibora Pognja
Petak, 29.06.2018.

petak, 29. lipnja 2018.

Na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci danas, 29. lipnja 2018. održana je promocija monografije Series of Bessel and Kummer-Type Functions autora prof. dr. sc. Tibora Pognja, matematičara, najproduktivnijeg znanstvenika Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Monografiju, uz prof. Pognja, potpisuju i još dvoje koautora: dr. sc. Árpád Baricz (profesor matematičkih kolegija na John von Neumann Faculty of Informatics,, Institute of Applied Mathematics, Óbuda University u Budimpešti) i dr. sc. Dragana Jankov Maširević (predaje u Osijeku, na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera).

Monografija je objavljena u Springerovoj seriji Lecture Notes in Mathematics 2207, a bavi se funkcionalnim redovima Besselovih i Kummerovih funkcija, Neumannovog, Kepteynovog, Schlömilchovog odnosno Dinijevog tipa. Njemačka izdavačka kuća Springer, svjetski priznati izdavač znanstvenih, ali i ostalih knjiga i publikacija, monografiju je opisala kao izdanje koje sadrži nove matematičke alate i ideje koji nadopunjuju one u klasičnoj teoriji posebnih funkcija. Publikacija je namijenjena matematičkoj publici, uključujući i diplomirane studente i one u znanstvenoj zajednici koji su zainteresirani za novu perspektivu Fourier-Besselovih redova, i njihovu višestruku i polivalentnu primjenu uglavnom u općoj klasičnoj analizi, primijenjenoj matematici i matematičkoj fizici. Osim kolekcije dosadašnjih rezultata, monografija sadrži i nove rezultate iz navedenog područja, kako autora tako i šire znanstvene javnosti.

Okupljane na predstavljanju pozdravili su rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Alen Jugović.

''Čestitam na Vašem cjelokupnom znanstvenom radu i velikim postignućima. Gajim duboki respekt prema matematici, jer je u mnogome bliska znanosti kojim se ja bavim – filozofiji. Matematika, kraljica znanosti, danas je zacijelo mnogo više od onoga što je nekad davno Aristotel nazvao ''znanošću koja se bavi kvantitetom''. Matematika je, zahvaljujući svojim rigoroznim principima, prisutna u svakoj drugoj znanosti. Vaša je produkcija, profesore, zaista impresivna i značajna, ne samo za Vas kao znanstvenika, nego i za Pomorski fakultet i naše Sveučilište u cjelini'', čestitala je i zahvalila rektorica Prijić Samaržija prof. Pognju.

Dekan Jugović prisjetio se anegdote s prvoga predavanja prof. Pognja gdje je profesor na ploču napisao dva broja: broj 60 i broj 22. ''Na naše pitanje što znače ovi brojevi, profesor nam je odgovorio: broj 60 označava studente prisutne u ovoj dvorani, a broj 22 one koji će upisati i drugu godinu. Profesor je bio u krivu; upisalo nas je 23!'', našalio se dekan i zaključio: ''Hvala Vam što ste dio našeg kolektiva!''

Promotor knjige prof. dr. sc. Neven Elezović, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu, u duhovitom je tonu približio knjigu prisutnima: ''Nama ovdje ova monografija neće biti korisna! Ona će biti korisna iznimno malom broju ljudi, jer onih koji se ovim specifičnim područjem bave, ima na svijetu svega stotinjak. Dok se mnoge znanosti poput medicine i tehnike mijenjaju gotovo pa ne dnevnoj razini, postulati matematike redom su stariji od 100 pa čak i 150 godina. Čuveni engleski matematičar Hardy, koji se bavio teorijom brojeva, za svojega je života znao izjavljivati kako se čak i ponosi time što grana kojom se bavi nikada neće biti primijenjena. Kako se danas teorija brojeva koristi u svakom mobilnom telefonu, Hardy se očito grdno prevario! ''

Profesor Poganj predaje na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci od 1988. Drugi je hrvatski matematičar, jer samo jedan matematičar u nas, a to je akademik Josip Pečarić, za kojega se prof. Elezović našalio da ''nije s ovoga svijeta'', ima objavljen veći broj radova i to preko 1000. Prof. Poganj izdao je preko 200 radova, što je iznimna brojka, jer već slijedeći ''ispod'' njega imaju više od dvostruko manje.

Prof. dr. sc. Mario Krnić, također promotor knjige, predstavio je ukratko područje kojim se monografija bavi, a to su redovi specijalnih funkcija. Završno se obratio i sam prof. Poganj, uz zahvale svojoj obitelj i koautorima dr. sc. Árpádu Bariczu i dr. sc. Dragani Jankov Maširević.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk