Prijam rumunjskog veleposlanika
Petak, 29.06.2018.

petak, 29. lipnja 2018.

Danas, 29. lipnja 2018. održan je nastupni posjet veleposlanika Rumunjske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Constantina Mihaila Grigoriea Sveučilištu u Rijeci. Nj. E. i visoku delegaciju ugostila je na Rektoratu rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima – prorektorom za organizaciju i upravljanje infrastrukturom prof. dr. sc. Goranom Turkaljem i voditeljicom Ureda za međunarodne odnose Ivom Tijan.

Uz veleposlanika Grigoriea delegaciju su činili: rumunjski konzul g. Aurel Georgescu, počasni konzul g. Dragutin Kamenski te gđa Delia Vorkapić, prevoditeljica iz Počasnog konzulata Rumunjske u Rijeci.

Rektorica je uvaženim gostima ukratko predstavila Sveučilište u Rijeci, a g. veleposlanik svoje poslanje i Rumunjsku. Također se razgovaralo i o superračunalu Buri te o 5 stupova pametne specijalizacije Sveučilišta u Rijeci. Naglašena je i potreba jačanja rumunjsko-hrvatskih kulturnih veza i razmjene iskustava na području visokog obrazovanja i znanosti.

Cilj nastupnog prijma bio je međusobno predstavljanje te jače povezivanje rumunjskih visokoškolskih institucija sa Sveučilištem u Rijeci. Osim već realizirane akademske suradnje, naglašena je suradnja unutar programa Erasmus+ mobilnosti studenata i nastavnika, gdje je naglašeno kako je gotovo 50 studenata iz Rumunjske boravilo na Sveučilištu u Rijeci, dok je daleko manji broj riječkih studenata koji su ostvarili mobilnost u Rumunjskoj te je zaključeno da će jedna od daljnjih točaka povezivanja biti povećanje odlazne mobilnosti sa Sveučilištem u Rijeci na rumunjske visokoškolske institucije.

Rektorica je veleposlaniku uputila poziv na planirana diplomatska događanja koja su predviđena za kraj ove godine u okviru 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci, a pod okriljem tema ''diplomacija i znanost'', uz naglasak na kulturalnoj dimenziji diplomacije, dok je veleposlanik naglasio da će pomoći u  povezivanju UNIRI-a i Sveučilišta u Bukureštu, uz povezivanje s mnogim ostalim sveučilištima u Rumunjskoj.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk