Pet godina RH u Europskoj uniji
Četvrtak, 28.06.2018.

četvrtak, 28. lipnja 2018.

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci danas, 28. lipnja 2018. održano je obilježavanje 5 godišnjice članstva Republike hrvatske u Europskoj uniji pod nazivom ''Pet godina Hrvatke u Europskoj uniji – Pogled iz pravosuđa''.

Pozdravne govore održale su: prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i prof. dr. sc. Vesna Crnić Grotić, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

''Ponosna sam što je Pravni fakultet u Rijeci bio prvi u Hrvatskoj koji je uveo kolegije iz europskog prava'', istaknula je dekanica Crnić Grotić u svome govoru te zahvalila uzvanicima i gostima na dolasku.

''Studij prava na našem Sveučilištu star je koliko i samo Sveučilište pa ovom prilikom čestitam i tu 45. obljetnicu. Na Sveučilištu uistinu smo uvjereni u europske vrijednosti poput mira, solidarnosti, zaštite ljudskih prava i svakoga pojedinca… i zato ćemo uvijek pozdravljati organiziranje skupova ovakvog tipa'', istaknula je u svom pozdravu rektorica Prijić Samaržija.

Skupu se obratio uvodnim slovom i predsjednik Ustavnog suda RH g. Miroslav Šeparović: ''Hrvatski sudovi su europski sudovi, a europski sudovi su i naši sudovi, naglasio je g. Šeparović, dodajući kako je uloga Ustavnoga suda, iako on ne spada direktno u pravosuđe, uloga svojevrsnoga posrednika između hrvatskih i europskih sudova.

Dr. sc. Kristijan Turkalj, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, danas u ulozi izaslanika predsjednika Vlade RH mr. sc. Andreja Plenkovića u svojem je uvodnom obraćanju istakao: ''Pravni fakultet u Rijeci pionir je europskog prava u Hrvatskoj i jedini je sustavno radio na promicanju europskih vrijednosti. Hrvatska je pred ulazak u Europsku uniju imala oko 1 milijun neriješenih slučajeva na sudovima. Danas ima oko 400 tisuća. To svakako nije riješen problem, ali je napredak vidljiv. Cilj je ove Vlade da pravosuđe u Hrvatskoj bude brže, bolje i pravednije. Radimo na tome da sva pravosudna tijela u Rijeci, koja trenutno nisu u zavidnoj situaciji, budu smještena u zasebne i adekvatne objekte i time dobiju prostorne preduvjete za kvalitetan rad. Informatizacija je, možemo reći, završena, a sada radimo na razvijanju e-komunikacije. Kada u potpunosti zaživi uporaba e-spisa, to će značiti veliko rasterećenje za sudove, a i olakšat će svim dionicima u procesu'', kazao je Turkalj.

Predsjednik Visokog upravnog suda RH g. Ante Galić u svojem je je uvodnom obraćanju istakao: ''Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci ogledni je primjerak suradnje znanosti i institucija, teorije i prakse, pogotovo po pitanju prilagodbe europskom pravu''.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedilo je svečano potpisivanje ugovora o suradnji između Pravnog fakulteta u Rijeci i Vrhovnog suda Republike Hrvatske te Pravnog fakulteta u Rijeci i Visokog upravnog suda Republike Hrvatske.

Potom je održan okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, sudova, odvjetništva i javnog bilježništva: dr. sc. Kristijan Turkalj, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa RH, Damir Kontrec, predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda RH, Ante Galić, predsjednik Visokog upravnog suda HR, Filka Pejković, sutkinja Županijskog suda u Rijeci, Stevan Pejnović, javni bilježnik i Zoran Vukić, Odvjetnički zbor Rijeka.

Okrugli stol je moderirao prof. dr. sc. Dario Đerđa, prodekan za poslovne odnose Pravnog fakulteta u Rijeci.

Po završetku je rasprave, iznjedreno je nekoliko zaključaka, koje je sažela doc. dr. sc. Ivana Kunda, prodekanica za znanost Pravnog fakulteta: Dva se bita momenta trebaju istaći, govorimo li o primjeni prava Europske unije u praksi: 1. Provedba prava Europske unije odvija se kroz mehanizme svake države članice i uvelike ovisi o tome koliko su njena tijela za to pripremljena; 2. Sve je više prisutan novi način zaštite subjektivnih prava, kao u primjeru predmeta ''Franak''.

Zaključeno je i da postoji znanje i spremnost primjene prava Europske unije u Hrvatskoj, od strane svih dionika pravnih procesa, a doc. Kunda još je jednom podcrtala kako resursi, znanja i kompetencije djelatnika Pravnog fakulteta stoje uvijek na raspolaganju stručnjacima u pravnoj praksi. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk