Na krilima samostalnosti
Četvrtak, 28.06.2018.

četvrtak, 28. lipnja 2018.

S posljednjim danima školske godine završio je i projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci pod nazivom  ''Na krilima samostalnosti - radionice za osnaživanje mladih u postupku izlaska iz alternativne skrbi''. Projekt su osmislili i vodili Ines Šoštarić, studentica Učiteljskog fakulteta i Kruno Topolski, student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Projekt je proveden s ciljem osnaživanja mladih koji su u procesu izlaska iz sustava alternativne skrbi, točnije s grupom srednjoškolaca iz Centra za pružanje usluga u zajednici ''Izvor'' iz Selca. Projekt je provođen od veljače do lipnja 2018. kroz ciklus od šest radionica i jednog zajedničkog izleta. Na prvoj radionici mladi su bili upoznati s idejom projekta te samostalno predložili teme o kojima žele naučiti nešto novo ili unaprijediti svoje vještine. Tako su mladi odabrali teme o zapošljavanju, stanovanju, obrazovanju i financijama. Prema svim dostupnim istraživanjima, upravo ova područja predstavljaju najveći izazov i poteškoće s kojima se pri izlasku iz sustava susreću mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Sve radionice uključivale su razvijanje praktičnih vještina, primjerice tijekom radionica mladi su imali određeni zadatak koji su morali zajednički riješiti. U sklopu radionice o financijama, kao razvoj vještine upravljanja budžetom cilj je bio samostalno osmisliti i organizirati vlastiti izlet. Mladi su prvo dogovorili jednu destinaciju koju žele posjetiti te su imali i rezervni izbor s kojim bi također bili zadovoljni. Ispostavilo se da je nakon razgovora o svim detaljima izleta grupa donijela odluku da rezervni izbor bude onaj konačni. Stoga su mladi samostalno organizirali jednodnevni izlet u obližnju Istru. Prva je stanica bila Rovinj i obilazak rezervata Limskog zaljeva brodom nakon čega je slijedila dugo očekivana zabava u vodenom parku Istralandia. Nakon popodnevnog opuštanja i uživanja u čarima vodenog parka, grupa je razgledala grad Poreč.   

Na kraju projekta mladi su anonimno podijelili svoja iskustva na radionicama procijenivši svoja znanja i vještine kroz tri dijela. Prvi se dio odnosio na naučena znanja i vještine koje će ponijeti sobom u život. Drugi se dio odnosio na vještine i znanja koja bi još voljeli nadopuniti. Treći se dio odnosio na vještine i znanja o kojima nisu ništa naučili ili ih smatraju beskorisnima. Najviše je mladih ocijenilo vještine i znanja u području financija najkorisnijima, a posebno prikazanu metodu  ''prihoda i rashoda'' mjesečnih troškova. Samo se  jedna osoba izjasnila da bi voljela imati priliku nadopuniti znanje o temi stanovanja, a jedna mlada osoba bi još voljela raditi na temi obrazovanja. Niti jedna mlada osoba nije ocijenila da nije ništa naučila ili da joj je nešto bilo beskorisno tijekom radionica. Osim toga, na vizualnoj skali procjena cjelokupnog zadovoljstva projektom, šestero mladih je zadovoljstvo ocijenilo ocjenom 5 dok je dvoje mladih isto ocijenilo ocjenom 4.

Organizatori zahvaljuju na suradnji Centru za pružanje usluga u zajednici ''Izvor'' iz Selca, posebice socijalnoj radnici Sari i psihologinji Mariji. Posebno zahvaljuju svim mladima koji su prisustvovali radionicama te ih kontinuirano inspirirali svojim veseljem, voljom, upornošću i mnogim vrlinama koje posjeduju. Veliku zahvalu organizatori upućuju i Studentskom centru Sveučilišta u Rijeci, koji je svojim donacijama pomogao u provođenju ovog projekta.

Ovim je humanitarnim projektom Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci pomogao mladima prenoseći svoja znanja i vještine u svrhu pomoći pri kročenju u samostalan život. Naravno, potrebno je još mnogo rada i volje svih dionika pri prepoznavanju potreba i poteškoća mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi stoga ovakvu inicijativu smatramo korisnom platformom za daljnje usmjeravanje mladih u letu prema samostalnosti.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk