Osnovano Vijeće emeritusa
Srijeda, 27.06.2018.

srijeda, 27. lipnja 2018.

Na jučerašnjoj sjednici Senat Sveučilišta u Rijeci donio je odluku o osnivanju Vijeća professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci. Danas, 27. lipnja 2018. na Rektoratu je održana prva, konstituirajuća sjednica ovoga Vijeća. Za predsjednika je izabran prof. emerit. dr. sc. Pavao Komadina, profesor s Pomorskog fakulteta, a za zamjenika predsjednika prof. emerit. dr. sc. Vidoje Vujić, profesor s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Novoosnovano će Vijeće imati ulogu savjetodavnoga tijela Upravi i Senatu Sveučilišta, a prvo je takve vrste u Hrvatskoj.

Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija predsjedala je konstituirajućom sjednicom, a na konferenciji za medije predstavila je ovo novo tijelo: ''Počašćena sam i zahvalna našim professorima emeritusima što su se odazvali ovoj inicijativi. Oni su svojim dugogodišnjim radom itekako zadužili ovo Sveučilište i sigurna sam da će svojim iskustvom i mudrošću nastaviti doprinositi njegovu radu i razvoju'', kazala je rektorica te dodala kako joj je posebno drago što se ovo časno tijelo osniva u godini u kojoj Sveučilište u Rijeci slavi 45 godina postojanja i 385 godina visokoga obrazovanja u Rijeci.

''Zahvaljujem svojim kolegama što su se u velikom broju odazvali inicijativi formiranja ovoga tijela. Kako dolazimo iz različitih struka, pokrivajući gotovo sva područja s naših sastavnica, nastojat ćemo dati doprinos u projektima koji zahtijevaju umreženo djelovanje. Posebno ćemo posvetiti pozornost suradnji s gospodarstvom te raditi na promicanju Sveučilišta i njegovih sastavnica, kao i vrijednosti na kojima Sveučilište počiva'', istaknuo je prof. Komadina, novoizabrani predsjednik Vijeća, ujedno i inicijator ideje o osnivanju.

Professor emeritus  počasno je zvanje koje se dodjeljuje zaslužnim sveučilišnim redovitim profesorima u mirovini, koji su se posebno istakli svojim znanstvenim ili umjetničkim radom, imaju posebne zasluge za razvoj i napredak sveučilišta te su ostvarili međunarodnu reputaciju na temelju međunarodno priznate nastavne, znanstvene ili umjetničke izvrsnosti.

Sveučilište u Rijeci dosad je ovu časnu titulu dodijelilo 43 profesora, od kojih je danas 30 živućih.

Vijeće professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci nastavlja sa radom i prvim inicijativama s početkom iduće akademske godine.

Ovoj je prilikom najavljeno i izdavanje monografije o professorima emeritusima Sveučilišta u Rijeci.


PROFESSORI EMERITUSI 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk