Održana 16. sjednica Senata
Utorak, 26.06.2018.

utorak, 26. lipnja 2018.

Na današnjoj redovnoj sjednici Senata donesena je odluka o dodjeli počasnog doktorata (gradus doctoris honoris causa) Igoru Mandiću, hrvatskom književniku, kritičaru i fenomenologu kulture, zbog posebnog doprinosa od trajnog značaja razvoju kulturalnih studija u Republici Hrvatskoj. Prijedlog Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci pozitivno je ocijenilo Stručno povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Nikola Petković, dr. sc. Ines Srdoč Konestra, dr. sc. Nenad Smokrović, dr. sc. Nadežda Čačinović, dr. sc. Maša Kolanović, Velimir Visković i Zdravko Zima, a Senat je izviješće prihvatio.

Pokrenut je postupak za dodjelu počasnog zvanja professor emeritus Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Bruni Grpcu, redovitom profesoru Ekonomskog fakulteta u trajnom zvanju u mirovini.

Senat je donio i odluku o imenovanju Vijeća professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci s ciljem aktivnog promicanja vrijednosti Sveučilišta u društvenoj zajednici.

Potvrđen je izbor novih članova Senata iz redova znanstveno-nastavnih sastavnica i to izv. prof. dr. sc. Marte Žuvić, vršiteljica dužnosti pročelnika Odjela za biotehnologiju te izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestre, dekanice Filozofskog fakulteta u Rijeci.

U trajno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora potvrđen je izbor dr. sc. Jasminke Zloković s  Filozofskog fakulteta u Rijeci, dr. sc. Duška Pavletića i dr. sc. Mladena Perinića s Tehničkog fakulteta u Rijeci, dr. sc. Alene Buretić Tomljanović, dipl. ing. i dr. sc. Amira Muzura, dr. med. s Medicinskog fakulteta u Rijeci te dr. sc. Slobodana Ivanovića, dr. sc. Sandre Janković i dr. sc. Vlade Galičića s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Dr. sc. Draganu Primorcu, dr. med. potvrđen je izbor u trajno naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora na Medicinskom fakultetu.

U znanstveno/umjetničko-nastavno zvanje redovitog profesora na razdoblje od pet godina potvrđeni su izbori dr. sc. Marine Franulović, dr. sc. Zorana Jurkovića i dr. sc. Miroslava Vrankića s Tehničkog fakulteta u Rijeci, dr. sc. Antona Tudora, dr. med. s Medicinskog fakulteta u Rijeci, izv. prof. art. Siniše Majkusa i izv. prof. art. Mladena Mikulina s Akademije primijenjenih umjetnosti te dr. sc. Saše Žikovića s Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Sporazumno je razriješen dužnosti dosadašnji predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje, a novim je predstojnikom imenovan prof. dr. sc. Goran Turkalj.

Na temelju javnog poziva i zaključka Povjerenstva izv. prof. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić izabrana je predstojnicom Doktorske škole Sveučilišta  u Rijeci.

U domeni studija i studenata donesene su izmjene i dopune Pravilnika o akreditiranju studijskih programa Sveučilišta u Rijeci, sve tehničke naravi, donesen je prijedlog kalendara akademske godine 2018./2019., druga izmjena broja mjesta za upis u I. godinu diplomskih sveučilišnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija Sveučilišta u Rijeci i njegovih sastavnica u 2018./2019. ak. god. na Akademiji primijenjenih umjetnosti i Učiteljskog fakulteta u Rijeci.

Senat je donio odluku o raspisivanju Natječaja za upis u I. godinu diplomskih sveučilišnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija Sveučilišta u Rijeci i njegovih sastavnica u 2018./2019. ak. god.

Donesen je niz izmjena i dopuna studijskih programa i to Odjela za fiziku, Odjela za matematiku, Tehničkog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Akademije primijenjenih umjetnosti, Pravnog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci.

Doneseni su programi cjeloživotnog obrazovanja i to „Informacijski alati za istraživače“ Sveučilišne knjižnice Rijeka i „EU Law and Economy Summer School (ELESS)“ Pravnog fakulteta u Rijeci, a usvojene su i izmjene i dopune programa cjeloživotnog obrazovanja „Dopunsko pedagoško-psihološko obrazovanje za nastavnike“ Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Na prijedlog Učiteljskog fakulteta status stručne baze Sveučilišta u Rijeci dodijeljen je Domu mladih, a na prijedlog samog Sveučilišta Novom listu d.d.

Senat je donio i niz financijskih odluka, među kojima i onu o izdvajanju sredstava za cjelogodišnji program aktivnosti obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci koji će rezultirati većom vidljivošću Sveučilišta, promovirati sastavnice Sveučilišta kroz medije, ali i brojna događanja kao što su konferencije, okrugli stolovi i predstavljanja u javnosti.

Rektorica je iskoristila priliku najaviti Međunarodni znanstveni savjet koji će biti održan u dva navrata, 6. i 23. srpnja. Događanje 6. srpnja sastojat će se od dva dijela; u prvom će se članovi predstaviti te progovoriti o znanosti i predrasudama, nakon čega će biti održan okrugli stol na temu znanstvenih politika i budućnosti visokog obrazovanja u RH.

Kroz svoja je izviješća rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija upoznala članove Senata s raspravama na održanoj sjednici Rektorskog zbora, sukusu rasprave na održanim sastancima Povjerenstva za izradu smjernica za programsko financiranje, sjednici Savjeta Sveučilišta u Rijeci održanoj prošli tjedan.

Rektorica je izvijestila i o svom sudjelovanju u svojstvu predstavnice Rektorskog zbora RH na 4. konferenciji o Zapadnom Balkanu (4. Joint conference about Western Balkan (Berlin Process)) u Rimu, koja je iznjedrila ideju o formiranju fondacije kroz koju bi se EU sredstvima financirala istraživanja i kompetitivni projekti na Zapadnom Balkanu te o svom, i sudjelovanju prof. dr. sc. Ružića, na 11. godišnjoj konferenciji EUA-CDS u Ljubljani.

Obavijestila je Senat o diplomatskim aktivnostima - posjetu i predavanju iranskog veleposlanika u RH 23. svibnja te posjetu delegacije kineskog grada Daliana 21. lipnja.

Prorektori su izvijestili o tekućima aktivnostima i aktualnostima, između ostaloga o provedenim studentskim izborima te potrebi ponavljanja dijela izbora u rujnu, provedenom ispitivanju zadovoljstva studenata, na mrežnoj stranici Sveučilišta objavljenim podacima o superračunalnim resursima, uputama te obrascima putem kojeg svi znanstvenici mogu zatražiti pristup korištenju „Bure“. Izvijestili su i o zaključcima sa sastanaka sveučilišnih tijela te iskoristili priliku najaviti novi natječaj za UNIRI znanstvene potpore u rujnu, kao i poziv na dostavljanje prijedloga projektnih aktivnosti na Kampusu za ak. god. 2019./2020. u okviru programskog pravca EPK „27 susjedstava“. 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk