Prijam delegacije grada Daliana
Četvrtak, 21.06.2018.

četvrtak, 21. lipnja 2018.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas je održan prijam delegacije kineskoga grada Daliana, grada prijatelja Rijeke, koju predvodi gđa Wen Xueqiong, zamjenica gradonačelnika Daliana, a koja se nalazi u službenom posjetu Rijeci. Delegaciju je primila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima: prof. dr. sc. Alenom Ružićem, prorektorom za znanost i prof. dr. sc. Goranom Turkaljem, prorektorom za organizaciju i upravljanje infrastrukturom.


Uz zamjenicu gradonačelnika, prijmu su prisustvovali:

gđa Wen Xueqiong, zamjenica gradonačelnika Daliana

g. Zhao Yubao, zamjenik direktora Agencije za obrazovanje Daliana

g. Wang Jiasheng, direktor Odjela za kulturu

g. Luan Yongbin, predsjednik Strukovnog u tehničkog sveučilišta u Daliana

g. Liu Jianjun, zamjenik direktora Odjela za međunarodne odnose Daliana

gđa Zhang Lanyu, interpretatorica Odjela za međunarodne odnose Daliana


Uvaženi su gosti ovom prilikom upoznati s radom i organizacijom Sveučilišta i Kampusa te dosadašnjim suradnjama sa Narodnom Republikom Kinom, a domaćini s ključnim elementima sustava obrazovanja Dalianu.

Rektorica Prijić Samaržija spomenula kako je ispred Sveučilišta u Rijeci sudjelovala na četvrtom Međunarodnom konzorciju institucija visokog obrazovanja u okviru suradnje Narodne Republike Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe s ciljem ostvarivanja dijaloga o međunarodnoj međusveučilišnoj suradnji s naglaskom na jačanju kapaciteta u području visokog obrazovanja, znanosti, mobilnosti i inovacija, rekavši kako je sudjelovanje UNIRI u sklopu ''konzorcija 16+1'' važan dio suradnje s NR Kinom te spomenula kako Spomenula kako Sveučilište u Rijeci ima osnovano Intersektorsko vijeće za suradnju s NR Kinom.

Zamjenica gradonačelnika Wen istaknula je Sveučilište u Dalianu, Tehničko sveučilište u Dalianu i Pomorsko Sveučilište u Dalianu kao neke od mogućih partnera za suradnju s UNIRI, primijetivši kako su Rijeka i Dalian slični gradovi – oboje lučki gradovi s fokusom na razvoj turizma i brodogradnju. Gđa. Wen pozvala je rektoricu u posjet Dalianu.

Suradnja Rijeke i Daliana traje od 2006. godine, kad je potpisan Sporazum o uspostavi prijateljske suradnje, a u tom su periodu održavani kontakti, susreti te razmjena događanja, koja uključuje prijateljsku potporu Daliana prilikom isticanja svoje kandidature za EPK 2020. Na tragu te činjenice zaključeno je da je vrijeme da se krene u realizaciju suradnje između visokoškolskih institucija Daliana i Sveučilišta u Rijeci.

Rijeku i Dalian također povezuje činjenica što su oboje gradovi u razvoju s sviješću o važnosti kulture. Dalian u posljednjih nekoliko godina doživljava rapidan razvoj te intenzivno radi na povećanju međunarodne suradnje diljem svijeta.

Prethodno posjetu Rektoratu, uvažena je delegacija boravila na prijmu u Gradu Rijeci kod gradonačelnika Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela. Tom je prilikom Wang Jiasheng, direktor Odjela za kulturu istaknuo kako je Rijeka zanimljiv grad, ne samo zbog svoje povijesti i kulture, već i zbog tekućih projekata restauracije starih zgrada i važnih arhitektonskih zdanja, što je fokus interesa predstavnika Daliana u kontekstu njihove kandidature za titulu Grada kulture istočne Azije.

Grad Dalian, koji se nalazi u Pokrajini Liaoning, najdinamičniji je kineski grad, glavna luka Sjeveroistočne Kine koja ima ogromne razvojne mogućnosti. To je i sveučilišno, kulturno i industrijsko središte, a posebno je poznat po razvoju turizma. Grad se proteže na površini od 13.000 km², a u užem središtu grada živi 7 milijuna stanovnika. Dalian godišnje posjeti 16 milijuna turista, a ovaj se grad može pohvaliti kulturnom različitosti i pluralizmom, bogatom poviješću, kulturnim i festivalskim programima, korištenjem ekološki prihvatljivih energenata te ubrzanom razvoju u IT sektoru.


  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk