Potpisan Ugovor o suradnji
Srijeda, 13.06.2018.

srijeda, 13. lipnja 2018.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas je potpisan Ugovor o suradnji između Sveučilišta u Rijeci, Akademije primijenjenih umjetnosti i HNK Ivana pl. Zajca. Ugovore su potpisali rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, dekanica izv. prof. mr. art. Letricija Linardić i intendant dr. sc. Marin Blažević.

Potpisivanju Ugovora nazočni su bili i prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Sanja Barić, prodekanica za međunarodnu suradnju APURI doc. dr. sc. Sanja Bojanić, prodekanica za nastavu i studentska pitanja doc. art. Melinda Kostelac i prodekan za umjetničko-nastavnu djelatnost doc. art. Damir Stojnić te uime HNK Ivan pl. Zajc, uz intendanta, ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica.

Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija naglasila je ovom prilikom da je potpisivanje ugovora korak kojim se formalizira postojeća plodna suradnja s HNK Ivana pl. Zajca i preduvjet je da Kazalište postane stručnom i nastavnom bazom Sveučilišta u Rijeci. U temeljima je suradnje, istakla je rektorica, nastojanje da se kroz uključivanje stručnjaka sa što širih kazališnih polja - drame, baleta, glazbe, scenografije, kostimografije i dr. prošire kapaciteti kako bi studenti riječkog Sveučilišta mogli dobiti  relevantna praktična znanja.

„Važno je da studenti kroz stručnu praksu stječu kompetencije koje unutar Akademije same ne bi mogli steći te da imaju i prostor u kojem mogu djelovati, a možda jednog dana i razvijati svoje karijere'' komentirala je rektorica Prijić-Samaržija formaliziranje strateške suradnje s jednom od ključnih institucija kulture u Rijeci, koja će rezultirati poboljšanjem i razvijanjem novih studijskih programa, povećanjem broja studenata, zajedničkih projekata i međunarodnog umrežavanja.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca dr. sc. Marin Blažević naglasio je da je formaliziranje suradnje između Sveučilišta, Akademije i Kazališta jedna od najznačajnijih suradnji umjetničko-kulturne produkcije u Rijeci u posljednje vrijeme, jedinstveni primjer u Hrvatskoj i ne tako čest u svijetu. U sklopu te suradnje studenti će moći praktični dio nastave obavljati kroz rad ili sudjelovanje u radu na projektima riječkog Kazališta. S druge strane, kazalište dobiva priliku za sudjelovanjem u nastavnim procesima pri Sveučilištu u raznim studijskim programima. Idealna je prilika preko ove suradnje da Kazalište među studentima prepozna moguće suradnike, a možda i svoje buduće zaposlenike, istaknuo je intendant Blažević. Najavio je i da Kazalište planira u narednoj kazališnoj sezoni realizaciju tri umjetnička projekta, koje ističe i kao priliku za mentoriranu nastavu i uključenje studenata u proces njihova nastanka - od kostimografije, scenografije, glume, glazbe itd. Riječ je o poznatom mjuziklu autora Andrew Lloyd Webbera „Sunset boulevard“, zatim dramskom uprizorenju djela I. B. Mažuranić „Regoč“ u režiji Olje Lozice, te djela autorice Daše Drndić „Leica format“. 

HNK Ivana pl. Zajca druga je najveća umjetnička, kazališna institucija u produkcijskom smislu u zemlji, istaknuo je Blažević, a aktualna suradnja sa Sveučilištem u Rijeci  prije svega je važna jer Kazalištu, kao umjetničkoj instituciji  nedostaje specifična vertikala - upravo rad s najmlađim generacijama publike, odnosno sugrađanima, koji pokazuju interes za kazališnu umjetnost. Stoga je HNK Ivan pl. Zajc inicirao i program „Kamov“ s ciljem okupljanja djece školske dobi. U pogledu daljnjih planova u vezi suradnje s riječkim sveučilištem, intendant je najavio interes za pokretanje nastave na poslijediplomskom studiju u sferi glazbene umjetnosti.

Dekanica APURI izv. prof. mr. art. Letricija Linardić kazala je da je formalizacija suradnje s kazalištem očekivani razvoj koji se u Rijeci morao dogoditi. Podsjetila je da je Akademija prije 13. godina izrasla kao slijednica obrazovanja nastavnika likovne umjetnosti kroz period dug 55 godina; danas APURI ima 48 nastavnika i 300 studenata. Suradnjom s HNK Ivana pl. Zajca studenti svih studijskih programa Akademije, od slikarstva, kiparstva, glume do ostalih umjetničkih pravaca moći će sudjelovati u programima i stjecati neophodnu stručnu praksu.

„U umjetnosti nema puno prilike za praksom, pa nam je dragocjena svaka suradnja s institucijama“ dodala je dekanica Linardić. Važno je pokrenuti stručnu bazu, iz koje će izrasti i nastavna baza, a sve to podići će kvalitetu studija i studiranja, dok će se iz kadrovske baze riječkog teatra stvarati nastavni kadar koji će riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti pomoći u jačanju studijskih programa, privlačenju studenata te u konačnici doprinijeti i povećanju upisnih kvota. I dekanica je potvrdila da bi u budućnosti ovako zamišljena suradnja kroz realizaciju nastavne baze trebala postati temelj za novi poslijediplomski studij glazbe. 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk