O doktorskim studijima u Europi
Petak, 08.06.2018.

petak, 8. lipnja 2018.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija plenarna je predavačica na godišnjoj skupštini Radne skupine za doktorsku edukaciju Europske udruge sveučilišta (European University Association Council for Doctoral Education – EUA CDE) koja se pod motom Excellence through Diversity: Doctoral education in a globalised world održava  7. i 8. lipnja 2918. na Sveučilištu u Ljubljani.

U svojem izlaganju pod naslovom
Finding common ground in a diverse lendscape rektorica je iznijela pregled ključnih europskih programskih prioriteta u razvoju doktorskih edukacija, a potom kroz analizu aktualnih globalnih zapreka i izazova u obrazovanju i stjecanju prvih znanstvenih iskustava istakla specifičnosti našeg nacionalnog doktorskog obrazovanja s posebnim osvrtom na Sveučilište u Rijeci.

Ovaj ključni godišnji europski sastanak u području doktorske edukacije okupio je 223 znanstvenika iz 35 zemalja Europe i svijeta, a iz Hrvatske, osim rektorice Prijić Samaržije sudjeluju :

prof. dr. sc. Melita Kovačević, ranija prorektorica za istraživanje i tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu

prof. dr. sc. Alessandra Pokrajac Bulian, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

prof. dr. sc. Irena Vodopija Krstanović, prodekanica za nastavu i studente Filozofskog fakulteta u Sveučilišta u Rijeci i

prof. dr. sc. Alen Ružić, prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci.

Doktorski studiji predstavljaju ključnu kariku razvoja europskog visokog obrazovanja koji se sada suočavaju s brojnim problemima koji zahtijevaju strateška rješenja. Iznimna međusobna razlikovnost doktorskih studija očekivano se bilježi u pojedinim europskim zemljama i regijama, no iako razlike variraju u širokom opsegu područja, najznačajnijima se čine neujednačenosti u financiranju. One po zemljama variraju od samoplaćanja, preko široko dostupnog stipendiranja, sve do sustavnog zapošljavanja doktoranda tijekom trajanja doktorskog studija. Jedinstveni je stav da su doktorske edukacije danas ključne za ukupan razvoj znanost i tehnološkog napretka te da brojnim izravnim i posrednim društvenim utjecajima predstavljaju okosnicu profiliranja tradicionalnih sveučilišta u moderne visokoškolske institucije treće generacije. 

  


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk