Otvorena izložba FOOTB-ALL MIX
Četvrtak, 07.06.2018.

četvrtak, 7. lipnja 2018.

U Zapadnom trgovačkom centru – ZTC-u danas je održano otvorenje izložbe dizajna originalnih plakata pod nazivom FOOTB-ALL MIX, po jednoga iz svake od 32 zemlje koje će sudjelovati na nadolazećem Svejtskom nogometnom prvenstvu – Rusija 2018. Izložba se otvara istoga dana u sve 32 zemlje.

Povodom Svjetskog nogometnog prvenstva Rijeka je, uz druge svjetske metropole, domaćin izložbe dizajna originalnih plakata pod nazivom FOOTB-ALL MIX, projekta koji su osmislili brazilski dizajner Felipe Taborda i bolivijska dizajnerica Susana Machicao te u realizaciju uključili neke od najkvalitetnijih svjetskih dizajnera – po jednoga iz svake od 32 zemlje, čije reprezentacije sudjeluju na prvenstvu.

Cilj je bio osmisliti dizajnerske plakate s motivom nogometa, a svi radovi dio su ove izložbe koja se otvara istoga dana, 7. lipnja u sve 32 zemlje. Hrvatsku u ovom projektu predstavlja dizajner Boris Ljubičić.

Postavljanje izložbe u Rijeci realizirano je na inicijativu Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji sa ZTC-om - Zapadnim trgovačkim centrom Rijeka te uz podršku Sveučilišta u Rijeci.

Za postavljanje izložbe s popularnim motivima iz svijeta nogometa, koja uključuje eminentne dizajnere iz cijelog svijeta, odabran je prostor trgovačkog centra upravo zbog visoke fluktuacije posjetitelja, među kojima zasigurno ima brojnih ljubitelja nogometa.

Otvorenju su nazočili: dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci izv. prof. mr. art. Letricija Linardić i prodekan za opće poslove izv. prof. art. Aljoša Brajdić, zatim prorektor za financije Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Davor Vašiček, voditeljica ZTC-a Željka Budić i direktor Nogometnog kluba Rijeka Vlado Čohar.

Dekanica Linardić izjavila je: ''Između umjetnika i sportaša postoje velike sličnost. Ona se očituje u upornosti, jer se su i umjetnosti i sport nešto što se svaki dan mora raditi, što se mora vježbati, u čemu se mora biti vješt i ustrajan te uvijek biti na meti kritike, dok uspjeh nikada nije zagarantiran. Umjetnika, kao i sportaša pokreće unutarnja snaga i ljubav pram onome čime se bavi.''

Prodekan Brajdić pojasnio je kako se radi o 32 različite zemlje pa tako i o 32 individualna pristupa autora – dizajnera, gdje se očituje razlika u tehnikama, senzibilitetu…

Prorektor Vašiček pozdravi je nazočne u ime rektorice Sveučilišta prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije te istakao: ''Sveučilište u Rijeci teži postati Sveučilište 3. generacije, a to podrazumijeva snažnu angažiranost u zajednici i suradnju s lokalnom zajednicom. Zato s veseljem pozdravljamo i podržavamo ovakve projekte.''

Direktor Čohar dodao je kako su u NK Rijeci zadovoljni zbog sinergije projekata u kulturi i sportu, pogotovo u svjetlu projekta Rijeka EPK 2020. te kako vjeruje da će izložba posvećena nogometnom prvenstvu biti vrlo zanimljiva širokoj publici. 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk