Judith Butler u HNK Rijeka
Utorak, 05.06.2018.

utorak, 5. lipnja 2018.


U ponedjeljak, 18. lipnja 2018. s početkom u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca Rijeka javno predavanje pod nazivom ''Interpretiranje nenasilja'' održat će prof. dr. sc. Judith Butler, poznata američka filozofkinja i teoretičarka roda. Predavanje otvara Ljetnu školu ''Kritika nasilja danas: kako misliti i boriti se protiv nasilja?'', koju organizira Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci.

Ljetna škola posvećena je jednome od najvažnijih pitanja današnjice: kako misliti i što učiniti s nasiljem prisutnim u društvu? Do koje je mjere moguće dekonstruirati i imenovati prevladavajuće mehanizme nasilja? Pretpostavljajući da nasilje u različitim društvenim kontekstima nije samoodrživa, već relacijska i društvena pojava, postavlja se pitanje postoji li ikakva društvena svrha nasilja i postoji li produktivna alternativa nasilju?

O ovim i drugim relevantnim temama govorit će gosti predavači:

Judith Butler (Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley)

Hervé Le Brass (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Pariz)

Peter Fenves (Northwestern University)

Astrid Deuber-Mankowsky (Ruhr University Bochum)

Marc Crepon (Ecole normale supérieure, Pariz).


Povodom otvorenja ljetne škole, 18. lipnja s početkom u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci javno predavanje na temu Interpretiranje nenasilja održat će Judith Butler (Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley) uz moderiranje doc. dr. sc. Sanje Bojanić (Centar za napredne studije jugoistočne Europe, Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci).


U najavi predavanja ističe se:

"Ako nenasilje može imati smisla kao etička i politička pozicija, ono ne može pukom represijom suzdržati agresiju ili živjeti daleko od njezine realnosti, radije, nenasilje bi trebalo izroniti kao važan koncept upravo onda kada je destrukcija najizglednija ili se čini najsigurnijom". Predavanjem se predlaže da "prvo razmislimo o etici nenasilja koja pretpostavlja forme ovisnosti i međuovisnosti kojima je nemoguće upravljati ili koje postaju izvorima konflikta i agresije. Drugo, ono predlaže da uzmemo u obzir odnos koji naše razumijevanje jednakosti ima s etikom i politikama nenasilja. Kako bi ta poveznica imala smisla, morali bismo moći priznati u ideji političke jednakosti i jednaku žalobnost života. Samo skretanjem fokusa s pretpostavljenog individualizma možemo razumjeti mogućnost agresivnoga nenasilja, onog koje izranja usred konflikta, onog koje se zadržava u polju sile nasilja samog".

Judith Butler je Maxine Elliot Profesor pri Odsjeku za komparativnu književnost i Programu za kritičku teoriju Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley), čija je ujedno utemeljiteljica i prva direktorica. Autorica je knjiga: "Subjects of Desire: Hegelian Reflections in Twentieth-Century France" (1987.); "Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity" (1990.); "Bodies That Matter: On the Discursive Limits of “Sex”" (1993.); "Frames of War: When Is Life Grievable?" (2009.) te "Is Critique Secular?" (u koautorstvu s Talal Asad, Wendy Brown i Sabom Mahmood, 2009. Njezina recentnija izdanja uključuju: "Notes Toward a Performative Theory of Assembly" (2015.) te "Vulnerability in Resistance" (2016.), uređeno s Zeynepom Gambettijem i Leticijom Sabsay. Butler je dobitnica brojnih nagrada, uključivši i Nagradu Andrew W. Mellon za istaknuta akademska postignuća u humanističkim znanostima (2009.–2013.). Trenutno je voditeljica četverogodišnje stipendije za razvoj "International Consortium of Critical Theory Programs" pod pokroviteljstvom Andrew W. Mellon fondacije, što je i glavni razlog njezina boravka u Rijeci.

Nakon javnog predavanja na programu ljetne škole je predstava TURBOFOLK – RiLOUDID u produkciji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci s početkom u 20 sati.

Ulaz na javno predavanje besplatan je za sve zainteresirane uz obaveznu prethodnu rezervaciju propusnica e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili pozivom na broj +385 (0) 51 337 114.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci ili online putem portala Ulaznice.hr od 28. svibnja 2018.

 
Panel rasprava: “Political Violence: Is counterstrike possible?”

Rijeka  | 19. lipnja 2018. u 17 sati  | Vijećnica Grada Rijeke

Panel raspravi na temu ''Political Violence: Is counterstrike possible?'' uz Judith Butler i gradonačelnika Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela, sudjelovat će:

Donatella della Porta (Scuola Normale Superiore di Firenze),

Astrid Deuber-Mankowsky (Ruhr University Bochum),

Peter Fenves (Northwestern University)

Marc Crepon (École Normale Superiore, Pariz)

uz moderaciju Vedrana Džihića (oiip / UNIRI CAS SEE)

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku.

 

Okrugli stol s Judith Butler: ''In Tribute to Saba Mahmood''

Rijeka  |  20. lipnja 2018. u 17.30 sati  |  Art-kino Croatia

Okrugli stol In Tribute to Saba Mahmood posvećen je nedavno preminuloj antropologinji sa Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley) koja je u svom znanstvenom i istraživačkom radu proučavala odnose različitih religijskih formi naspram sekularnih praksi te njihov tretman ženskog pitanja. Razgovorom u Art-kinu Croatia, gošće iz regije će uz Judith Butler evocirati knjigu Sabe Mahmood o religiji i sekularnosti (Religious Difference in a Secular Age. A Minority Report), uz uvide koji su od posebnog značaja za trenutni regionalni kontekst.


U razgovoru sudjeluju:

Rebeka Anić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Split)

Zilka Spahić Šiljak (Sveučilište u Stanfordu, TPO Foundation Sarajevo)

Sanja Potkonjak (Sveučilište u Zagrebu)

Adriana Zaharijević (IFDT, Sveučilište u Beogradu)

Senka Božić (Sveučilište u Zadru)

uz moderaciju Sanje Bojanić (UNIRI CAS SEE; APURI;CŽS FFRI)

Razgovor će se voditi na hrvatskom i engleskom jeziku.


Nakon okruglog stola slijedi projekcija filma Marthe Rosler ''Semiotics of the Kitchen'' (SAD, 1975.).Više informacija o programu i raspored događanja ljetne škole pronađite na web-stranici Centra za napredne studije jugoistočne Europe: 
www.cas.uniri.hr


Organizatori:

Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci

Sveučilište u Kaliforniji(Berkeley)

Institut za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu

Partneri:

Friedrich Ebert Stiftung Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca

Fondacija A. W. Mellon

Erste Stiftung

European Fund for the Balkans

Francuski institut u Hrvatskoj

Consulato generale d’Italia – Fiume

Goethe Institut Zagreb

Art-kino Croatia

Grad Rijeka

Program Ljetne škole Centra za napredne studije Jugoistočne Europe 2018. dio je programskih pravaca ''Kuhinja'' i ''Doba moći'' projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Kontakt:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk