Društveno angažirani plakat
Ponedjeljak, 28.05.2018.

ponedjeljak, 28. svibnja 2018.


Na Filozofskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u petak, 25. svibnja 2018. održan je Međunarodni umjetnički skup ''Društveno angažirani plakat''. Predstavljeni su radovi trojice autora-dizajnera: Tomata Košira iz Slovenija, Bojana Hadžihalilovića iz Bosne i Hercegovine i Borisa Ljubičića iz Hrvatske.

Skup je otvorila dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Organizacijskog odbora Skupa izv. prof. art. Letricija Linardić.

''Svaki od navedenih autora u svojem radi kroz vizualnu komunikaciju aktivno uključuje publiku u utječe na savjest promatrača u otkrivanju zabluda, izokrenutih vrijednosti i devalvacije morala te potiče na djelovanje kroz ironičan komentar stvarnosti'', rekla je u pozdravnom obraćanju Linardić.

Prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Ružić obratio se Skupu u ime Uprave Sveučilišta i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije: ''Želim danas naglasiti važnost tzv. ''treće misije'' sveučilišta; to je društvena odgovornost, odgovornost prema zajednici, misija utjecanja nekog sveučilišta na zajednicu u kojoj djeluje. Ima pet elemenata za ostvarenje te misije, a to su: legislativni element, financiranje i poticanje znanosti i umjetnosti, cjeloživotno učenje, kriteriji kreativnosti i talenta te socijalna osjetljivost. Sveučilište ima odgovornost da znanja koja generira usmjeri u zajednicu u kojoj djeluje. Društveni  angažirani plakat više je od angažmana'', kazao je Ružić, čestitao organizatorima i umjetnicima, poželio Skupu uspješan rad te zaključio isusovačkim motom: ''Semper magis – uvijek više.''

Uslijedilo je uvodno predavanje prof. dr. sc. Sonje Briski Uzelac naslova ''Medij plakata između utopije, heterotopije i empatije'', nakon čega su navedeni autori predstavili svoje radove. Istoga je dana u 20 sati u Galeriji ''Kortil'' otvorena izložba pozvanih autora na temu ''Društveno angažirani plakat''.

  


Više o otvorenju izložbe na portalu Moja Rijeka:
http://www.mojarijeka.hr/kultura/izlozba-drustveno-angaziranih-plakata-otvorena-u-kortilu/.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk