O industrijskom nasljeđu
Petak, 25.05.2018.

petak, 25. svibnja 2018.


Na Građevinskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci danas, 25. svibnja 2018. otvorena je dvodnevna 8. međunarodna konferencija o industrijskoj baštini posvećena temi ''Obnova industrijskog nasljeđa''. Ovom konferencijom riječka udruga Pro Torpedo obilježava 15 godina rada i promicanja vrijednosti industrijske baštine.

Uz udrugu Pro Torpedo suorganizatori su: Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci i Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

 

Pozdravnim govorima obratili su se:
• gđa Biserka Dumbović Bilušić, predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske
• g. Marko Boras Mandić, zamjenik župana Primorsko-goranske županije
• mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke
• prof. dr. sc. Snježana PrijićSamaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
• izv. prof. dr. sc. Ivana Štimac Grandić, dekanica Građevinskog fakulteta u Rijeci
• mr. sc. Velid Đekić, predsjednik Udruge Pro Torpedo

Na konferenciji sudjeluju brojni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, koje u Rijeku dovodi Udruga za promicanje i očuvanje riječke industrijske baštine Pro Torpedo. U sklopu konferencije bit će riječi i o riječkoj industrijskoj baštini, s posebnim naglaskom na kompleks bivše tvornice Rikard Benčić (tvornice šećera), koji se nalazi u procesu revitalizacije i preuređenja u riječku umjetničku četvrt.

Konferencija okuplja čak 68 sudionika, od čega 29 inozemnih iz zemalja u okruženju, ali i cijeloga svijeta, koji su predstavili 53 teme. Predavanja pokrivaju široki vremenski raspon, od primjera peći za obradu željeza iz 12. stoljeća preko baštine 17. stoljeća sve do industrijske baštine proteklog stoljeća, s posebnim naglaskom na poslijeratno razdoblje. Izlaganja pokrivaju područja od arhitekture preko infrastrukture do brodogradnje, prezentirajući kako studentske projekte, tako i primjere poznatih adaptacija.

S obzirom na to da je glavna tema konferencije obnova industrijskog nasljeđa, predavači će predstaviti neke uspješne primjere revitalizacije, kao što je Molino Stucky – mlin izgrađen 1895. godine na otočiću Giudecca u Veneciji, koji je prije nekoliko godina pretvoren u luksuzni hotel Hilton, obnova pivovare Lazar Đunđevski u Srbiji ili proces obnavljanja rudnika živog srebra Idrija u Sloveniji.

Naglasak ovogodišnje konferencije je na revitalizaciji Benčića, kako kroz predavanja predstavnika Konzervatorskog odjela i Grada Rijeke, kao i kroz obilazak bivše tvornice, u kojoj je protekle godine otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a trenutno se obnavlja i upravna zgrada Šećerane.

Ovogodišnja konferencija dio je programskog pravca ''27 susjedstva'', koji se održava u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. i jedan od programa obilježavanja 45. godišnjice Sveučilišta u Rijeci.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk