Posjet iranskog veleposlanika
Srijeda, 23.05.2018.

srijeda, 23. svibnja 2018.

''Naša je povijest 20 puta starija od američke povijesti, a iranski narod nikada nije činio loše drugim nacijama. Trump je dobio mandat da vodi SAD, ali nije gazda svijeta, nego samo svojeg golf terena i nebodera'', kazao je danas na Kampusu Nj. E. Mohammad Reza Sadegh, veleposlanik Islamske Republike Irana u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanik je u ''Akvariju'' Studentskog centra Rijeka na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održao predavanje pod nazivom ''Vanjska politika Islamske Republike Irana'', nakon čega je održana rasprava, odnosno pitanja iz mnogobrojne akademske publike.

Uvodnim se riječima obratila te uvaženog gosta predstavila rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija te zahvalila na dolasku na riječko Sveučilište. Događanje je moderirao mons. mr. sc. Matija Matičić, rektor katedrale sv. Vida u Rijeci, zamjenik riječkog nadbiskupa i diplomat.

G. Sadegh održao je predavanje na perzijskom jeziku (uz prevođenje). Naglasio je početkom izlaganja kako su temeljne vrijednosti Irana: očuvanje političke neovisnosti, poštivanje međunarodno priznatih vrijednosti borba protiv ekstremizma.

''Netočna i nepotpuna tumačenja religija, ali i pijuni u rukama velesila zalog su stalnim sukobima na Bliskome istoku. Neko velesile stvaraju medijsku propagandu i serviraju pogrešne slike masama. Naglašavam da Iran nikada nije težio proizvodnji i uporabi nuklearnog oružja, čak ni kada nas je napadao režim Sadama Huseina. U osmogodišnjem, nametnutom ratu, nismo ni pomislili na uporabu nuklearnog oružja, a pobijeno je ili ranjenu o tome  periodu više od milijun ljudi. Želim istaći kako je Iran bio jedna od prvih zemalja koja je priznala hrvatsku neovisnost 1991. i prva među azijskim muslimanskim zemljama koja je to učinila.''

Osvrnuo se i na nedavnu najavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma kojeg je potpisalo šest svjetskih sila i Iran.

Podsjetimo, radi se o sporazumu koji je omogućio ukidanje nametnutih sankcija Iranu. Trump tvrdi da se radi o loše pripremljenom sporazumu kojeg nije trebalo potpisati. Međutim, u pitanju nije nuklearno oružje, nego novo obrambeno oružje koje proizvodi Iran, a koje smeta Izraelu. Cilj ukidanja aktualnog sporazuma i potpisivanje novog je onesposobljavanje Irana da brani svoj teritorij od eventualnih preventivnih napada. Gotovo sve europske zemlje se protive njegovom ukidanju, smatrajući da može ugroziti mir u svijetu.

''Iran je poštivao sve svoje međunarodne obveze. No, od Trumpa se ovakav potez mogao i očekivati, jer je on to zapravo najavio u svojoj predsjedničkoj kampanji. Sve što je Obama radio na području vanjske politike, Trump smatra krivim. Zapravo se drži svojega obećanja, kao što je lani napustio Pariški sporazum o klimi. Čak i unutarnja pitanja na kojima je Obama napravio napredak, Trump ruši. Ne radi se ovdje o odnosima samo dvije države. Tu se radi o pitanjima međunarodne sigurnosti. Rješenja ovavih globalnih pitanja diplomatskim odnosima napredak su. Postignuće su i za zemlje Europske unije, koja želi ''brisati'' granice među svojim državama.

Osvrnuo se veleposlanik i politiku Izraela, povela se rasprava o Libanonu, o situaciji u Jemenu, o pravima Kurda, a spomenuo i teoriju o iranskom porijeklu Hrvata…

Zaključio je kako treba težiti miru, ali pravednom miru.

Predavanju na Kampusu prethodio je nastupni posjet Nj. E. Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, gdje ga je primila rektorica Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima. Veleposlanik se upisao u Knjigu počasnih gostiju Sveučilišta. Predloženo od strane veleposlanika da se razvije suradnja sa Sveučilištem u Teheranu s čim se rektorica složila. Veleposlanik je pozvao rektoricu u radni posjet u Iran gdje bi rektorica obišla visokoškolske institucije, posebice Sveučilište u Teheranu te bi se sagledali mogući modeli suradnje u sferi visokoga obrazovanja. Također prisutan, mons. mr. sc. Matija Matičić je izrazio zadovoljstvo ovog susreta: ''Spajanjem dvaju naroda i dvije kulture, ne samo akademski gledano već i tolerancijom različitih religija, pokazujemo kako je ovo još jedan svijetli primjer otvorenosti, kako Sveučilišta u Rijeci tako i Rijeke kao grada u koji su uvijek dobrodošle osobe svih nacionalnosti i vjeroispovijesti iz svih krajeva svijeta''.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk