Održana 15. sjednica Senata
Srijeda, 23.05.2018.

srijeda 23. svibnja 2018.

Na 15. redovnoj sjednici Senata Sveučilišta održanoj 22. svibnja potvrđen je izbor izv. prof. dr. sc. Ivane Štimac-Grandić za članicu Senata, a pokrenut je i postupak za dodjelu počasnog doktorata Sveučilišta u Rijeci (gradus doctoris honoris causa) Igoru Mandiću, hrvatskom književniku, kritičaru i fenomenologu kulture.

Prijedlog za pokretanje postupka podnijelo je Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Rijeci nastavno na prijedlog Odsjeka za kulturalne studije Fakulteta. U sastav Stručnog povjerenstva za ocjenu prijedloga za dodjelu počasnog doktorata Igoru Mandiću imenovani su: dr. sc. Nikica Petković, predsjednik, dr. sc. Ines Srdoč-Konestra, dr. sc. Nenad Smokrović, dr. sc. Nadežda Čačinović, dr. sc. Maša Kolanović, Velimir Visković i Zdravko Zima.

Na sjednici potvrđeni su izbori u trajno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora i to dr. sc. Dorotee Ćorić s Pravnog fakulteta u Rijeci, dr. sc. Ivane Marić, dr. med. s Medicinskog fakulteta u Rijeci te dr. sc. Gordana Jelenića s Građevinskog fakulteta u Rijeci, dok je dr. sc. Sanjin Rački s Medicinskog fakulteta u Rijeci izabran na razdoblje od pet  godina.

Senat je donio izmjene i dopune Pravilnika o studijima od kojih su neke ukidanje FX kategorije i ocjene E, uvođenje jedinstvenog načina vrednovanja i ocjenjivanja na preddiplomskim, diplomskim i integriranim studijima pri čemu se prolazna ocjena za sve razine studije izjednačava i iznosi 50 % ocjenskih bodova, fleksibilniji način praćenja i ocjenjivanja - studenti na pojedinom predmetu tijekom nastave mogu ostvariti najmanje 50 % do najviše 70 % ocjenskih bodova, dok se preostali postotak ocjenskih bodova (najviše 50 do najmanje 30 %) može ostvariti na završnom ispitu, ukidanje relativnog kriterija ocjenjivanja te zadržavanje samo apsolutnog kriterija. Odluka se primjenjuje od sljedeće ak. god. na sve studente svih generacija bez obzira gdje su zatečeni.

Donesena je i Odluka o minimalnim kriterijima za odabir mentora na poslijediplomskim sveučilišnim studijima, prema prijedlogu Savjeta za znanost.

Nastavno na Odluku o osnivanju Doktorske škole iz srpnja 2016. pokrenut je postupak izbora predstojnika Doktorske škole i imenovano je povjerenstvo za prikupljanje prijava kandidata.

Donesen je niz tekućih financijskih odluka te niz izmjena i dopuna studijskih programa, a donesen je i program cjeloživotnog obrazovanja „GDPR – opća uredba o zaštiti osobnih podataka“ Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

S ciljem povećanja standarda studenata smještenih u Studentskom naselju „Ivan Goran Kovačić“ Senat je dao suglasnost ravnatelju Studentskog centra Rijeka da povisi cijenu smještaja u SN „I. G. Kovačić“ za 25 kuna, čime će studenti dobiti mogućnost neograničenog korištenja mašina za pranje rublja, dok su do sada za pranje koristili žetone koje su plaćali po 15 kuna.

Na kraju sjednice usvojeno je završno Izvješće o provedbi Strategije Sveučilišta u Rijeci u 2017. godini.

U okviru svojih izvješća rektorica se osvrnula na teme sa sastanka s ministricom prof. dr. sc. Blaženkom Divjak, koja je u Rijeci boravila u povodu posjeta profesora doktora Jörga Hackera, predsjednika Leopoldine – Njemačke nacionalne akademije znanosti i najstarije znanstvene akademije u svijetu.

Ministrica i rektorica razgovarale su o ljudskim resursima, mogućnostima sufinanciranja prenamjene bivšeg konačišta HŽ-a u studentski dom, okrupnjavanju u smislu povezivanja s institutima, razvoju deficitarnih programa i drugim temama.

Rektorica je članovima Senata spomenula inicijative za osnivanje novih odjela – Odjela za religijske znanosti i Odjela za dentalnu medicinu.

Izvijestila je o svom putovanju u Južnu Koreju u travnju o. g., održanoj konferenciji Democracy and Education u okviru Norveških dana u Rijeci u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke i norveškog veleposlanstva, posjetu izaslanstva Kineske federacije književnih i umjetničkih krugova -  China Federation of Literary and Art Circles (CFLAC) Akademiji primijenjenih umjetnosti, posjetu i predavanju prof. dr. Hackera, predsjednika Leoplodine. Zahvalila članovima Senata na sudjelovanju na svečanostima u povodu obilježavanju Dana Sveučilišta 17. i 18. svibnja te studentima na organizaciji najboljeg do sada i najposjećenijeg Student Day Festivala.

Rektorica je najavila posjet i predavanje iranskog veleposlanika Nj.E. Mohamada Reza Sadegha na temu vanjske politike Republike Irana i posjet  korejskog veleposlanika NJ. E. Won-sup Parka 23. svibnja te svečano preuzimanje predsjedavanja Rektorskom konferencijom Alpe-Adria 25. - 26. svibnja.

Istaknula je i da je Sveučilište u Rijeci bila jedna od najbrojnijih ekipa na humanitarnoj utrci Wings for Life 6. svibnja te da je uplatom kotizacija sudionika s riječkog sveučilišta u humanitarne svrhe doniran ukupni iznos od 61.200 kuna.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk