MZO i UNIRI vode otvoreni dijalog
Srijeda, 14.02.2018.

srijeda, 14. veljače 2018.

U sklopu posjeta ministrice Divjak, održan je sastanak delegacije iz MZO-a i uprave Sveučilišta sa studentima, a u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Nakon sastanka sa studentima održana je konferencija za medije na kojoj su ministrica i rektorica iznijele zaključke sa sjednice Senata.

Razgovor sa studentima održan je u Auli Magni Rektorata. Predsjednica Studentskog zbora Pegi Pavletić predstavila je ministrici i njenim suradnicima ukratko rad Studentskog zbora, recentne studentske projekte i aktivnosti. Izdvojila je Racing Team Tehničkog fakulteta, koji su sa svojim projektom Formula Student došli na vrlo visoku razinu. Uslijedila su pitanja iz publike. Studente su najviše interesirala pitanja digitalizacije nastave, studentskog standarda i stipendiranja, kao i mogućnosti financiranja njihovih izvannastavnih projekata. Ministrica je kazala kako se takvi projekti mogu prijavljivati na financiranja putem studentskih zborova, je MZO ''spušta'' sredstva za takve namjene na sveučilišta. Također je naglasila i mogućnosti prijave projekata putem udruga civilnoga društva te na start-up programe te dodala kako se radi na tome da se studentska praksa omogući svim studentima, unutar sveučilišta ili kod poslodavaca, kao i na tome da se dodatne studentske aktivnosti vrednuju putem ECTS-a. 
Rektorica je iskoristila prigodu da pohvali rad Studentskog zbora, posebno u području provođenja složenih evaluacija kod stipendiranja i financiranja studentskih projekata.


Na konferenciji za medije, koja je uslijedila, rektorica Prijić-Samaržija zahvalila je još jednom ministrici i njenom timu na dolasku te izjavila: ''Počašćeni smo dolaskom Vaše delegacije i time što smo prvo sveučilište na kojem provodite jedan cijeli dan. Na sjednici Senata zaključili smo da je Sveučilište u Rijeci i Ministarstvo znanosti i obrazovanja streme ka istim ciljevima. Dobili smo snažnu podršku Ministarstva u našim planovima, naišli na zaista otvorena vrata i dogovorili i daljnju suradnju. Raduje nas što smo u razgovoru sa studentima vidjeli da mladi ljudi gledaju naprijed, da ih zanima budućnost i teme poput digitalizacije i informatike te da traže podršku za provođenje dodatnih projekata, što pokazuje da uvijek ima onih koje želei mogu više. S Ministarstvom obrazovanja želimo razvijati partnerski odnos, predočiti im naše realno stanje, naše realne probleme i otvorenim dijalogom pokušati unaprijediti Sveučilište u Rijeci'', kazala je rektorica.


Ministrica Divjak zahvalila je rektorici na pozivu: ''Dobro je da zajednički utvrđujemo ciljeve i da radimo na konkretnim mjerama. Uz svo dužno poštovanje prema autonomiji sveučilišta, moramo razgovarati. Naši resursi su ograničeni, ali potencijali nisu. Na vratima Rektorati dočekali su nas studenti s prezentacijama svojih projekata. To je jako važna poruka koju odašilje riječko Sveučilište, a to je da su studenti u fokusu i na prvome mjestu. Na Senatu smo se usuglasila da je jedna od bitnih odrednica relevantno i usmjereno obrazovanje, kao i izvrsnost u znanosti i na tome ćemo raditi. Govorili smo puno i o razvoju ''treće misije'' Sveučilišta, a to je odgovornost prema društvu i zajednici. Ponavljam, nećemo se miješati u sutonomiju sveučilišta, ali Sveučilište u Rijeci doista prednjači u otvorenom dijalogu'', zaključila je ministrica.

 


 

Javni pozivi / Javne rasprave

Trenutno nema aktualnih javnih poziva i javnih rasprava.

Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu

  • Znanstvena oprema RISK
  • Katalog_CNRM_HR
  • Katalog_CVT_HR
  • Katalog_GRADRI
  • Katalog_CMNZT_HR
 
Ljeto u prijestolnici
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk