Ministrica Divjak na Sveučilištu
Utorak, 13.02.2018.

utorak, 13. veljače 2018.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak boravila je u svojem prvom, nastupnom  posjetu Sveučilištu u Rijeci. Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija ugostila je ministricu Divjak i delegaciju iz MZO-a na Rektoratu Sveučilišta, nakon čega je održana izvanredna sjednica Senata.

Ispred Rektorata organiziran je doček delegacije, a Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i studenti s Tehničkog fakulteta Rijeka iz timova RiTeh Racing Formaula Student Team i RiTeh Waterbike Team i Adria Hydrofoil Team prezentirali su i izložili svoje projekte: bolid, hydrofoil i waterbike.

Ministrica Divjak i delegacija iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u sastavu: državna tajnica prof. dr. sc. Branka Ramljak, držani tajnik dr. sc. Tome Antičić, pomoćnik ministrice Stipe Mamić i posebni savjetnik za odnose s javnošću Maro Alavanja, borave u cjelodnevnom radnom posjetu Sveučilištu u Rijeci, koji se sastoji od brojnih aktivnosti.

Delegaciju je ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija s prorektorima: prof. dr. sc. Sanjom Barić, prof. dr. sc. Goranom Turkaljem, prof. dr. sc. Davorom Vašićekom i izv. prof. dr. sc. Alenom Ružićem.

Nakon uvodnog prijma i upisa ministrice u knjigu počasnih gostiju, uslijedila je 10. (izvanredna) sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci na kojoj se razgovaralo o prioritetima Sveučilišta u Rijeci te o tekućim problemima.

Ministrica je istaknula zajedničke ciljeve Ministarstva i Sveučilišta: da studenti studiraju na međunarodno prepoznatim sveučilištima, da znanost bude izvrsna i prepoznatljiva te da sveučilišta surađuju s gospodarstvom. Navela je područja djelovanja MZO-a u ovom mandatu, a to su: kurikularna reforma, razvijanje općeg obrazovanja, kurikularna reforma strukovnog obrazovanja i izvrsnost u znanosti. Spomenula je i važnost partnerskog odnosa sa sveučilištima te naglasila da povećanje za znanost ove godine iznosi 15%, da su povećani obračunski koeficijenti, da sveučilišta autonomno odlučuju o koeficijentima te da je omogućeno zapošljavanje mladih istraživača preko HRZZ-a. Ministarstvo drži iznimno važnim stvaranje mreže Sveučilišta, okrupnjivanje kapaciteta te povezivanje s na rang-listama visoko rangiranim  sveučilištima. Naglasak će i dalje biti na STEM području, na usklađivanju s Hrvatskih kvalifikacijskim okvirom, na praćenje obrazovnog tijeka, povećanju kompetencija nastavnika i na internacionalizaciji. Ministrica je kao posebno bitnu naglasila tzv. 3. komponentu Sveučilišta, a to je  transfer tehnologije, suradnja s gospodarstvom i služenje društvu.

Rektorica je predstavnicima Ministarstva izložila strateške prioritete Sveučilišta u Rijeci za razdoblje do 2021. godine, usvojene na 8. sjednici Senata u prosincu prošle godine. Zadaća koju si je Sveučilište zadalo je kontinuirano zagovaranje povećanja obračunskog koeficijenta ili ukupnih sredstava za plaće, kao i zagovaranje povećanja javnog financiranja i poticanje rasprave o novom ciklusu programskog ugovora (sustav participacija, održivost i standardizacija na nacionalnoj razini).

Prioriteti za ak. god. 2017./2018., a koji podrazumijevaju određena financijska izdvajanja, uključuju osiguranje održivosti RISK-a  i TRIS-a, financijsku, organizacijsku i kadrovsku konsolidaciju, što uključuje i održavanje infrastrukture na Kampusu i ustroj radnih mjesta i plan konsolidacije odjela i centara, povećanje studentskog standarda, što uključuje osiguravanje studentskog smještaja u HŽ neboderu i izgradnju aneksa zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, povećanje znanstvene i umjetničke produkcije kroz razvoj karijera i povećanje potpora mladim istraživačima, povećanje resursa kroz institucijska povezivanja (sveučilišna, regionalna i nacionalna integracija), povećanje vidljivosti Sveučilišta u kontekstu obilježavanja 45. obljetnice. Rektorica je kao strateški prioritet izdvojila i proširenje kapaciteta  za povlačenje sredstava i upravljanje projektima, povećanje broja strateških partnerstava s gospodarstvom i javnim institucijama, internacionalizaciju i 1. fazu osnivanja doktorske škole.

Prioriteti koji ne zahtijevaju financijska izdvajanja su brojni, od izrade regulatornih akata i provedbe aktivnosti vezanih uz fleksibilizaciju, povećanja učinkovitosti sustava studiranja i znanosti, zapošljivosti i dr., izrade regulatornih akata za unaprjeđenje u domeni etičnosti i akademskog integriteta, donošenje i provedbe politika vezanih uz razvijanje sustava znanstvenog istraživanja i razvoja te financiranje, razvoj institucijskih istraživanja, do unapređenja poduzetničkog okruženja i razvoja transfera tehnologije.

Ministrica je rektorici predala Sporazum o rekonstrukciji zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a razgovaralo se i o mogućnostima rekonstrukcije konačišta – nebodera HŽ-a.

Državna tajnica prof. dr. sc. Branka Ramljak, zadužena u MZO-u za resor visokoga obrazovanja  istaknula je kako Ministarstvo želi dobiti podršku od studenata pa u ovoj godini planira pripremiti  Zakon o studentskom predstavljanju. Dodala je također i da pripremaju projektno financiranje, novi Zakon o osiguranju kvalitete te kako je sustav stipendiranja studenata značajno povećan.

Posjet ministrice Divjak i njenog suradničkog tima prvi je u nizu raznovrsnih aktivnosti kojima će se kroz cijelu 2018. godinu obilježavati 45. obljetnica Sveučilišta i 385. godina visokoga obrazovanja u Rijeci.
 

 

Javni pozivi / Javne rasprave

Trenutno nema aktualnih javnih poziva i javnih rasprava.

Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu

  • Katalog_CNRM_HR
  • Katalog_GRADRI
  • Katalog_CMNZT_HR
  • Katalog_CVT_HR
  • Znanstvena oprema RISK
 
Ljeto u prijestolnici
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk