Zeleno, kreativno i zdravo

četvrtak, 3. kolovoza 2017.

Irene Woelle, akterka i autorica u brojnim projektima kreativnog urbanog ozelenjivanja Ljubljane – grada koji je ponio titulu Zelene prijestolnice Europe 2016., bila je u kratkom radnom posjetu Rektoratu.

Ova poznata slovenska dizajnerica specijalizirana za vizualne komunikacije i aktivistica koja je do sada sudjelovala u nizu uspješnih projekata različitih slovenskih nacionalnih i međunarodnih institucija te brojnih nevladinih organizacija, u posljednje je vrijeme česta gošća Rijeke.


Pored brojnih aktivnosti posvećenih ljudskim pravima i skretanju pažnje na istinske osobne i društvene vrijednosti, kao jedan od najvećih osobnih uspjeha ističe pokretanje urbanih vrtova u Ljubljani i okolici. Ovim višegodišnjim projektom uspješno je implementiran biološki uzgoj voća i povrća na brojnim za to prikladnim, a ranije zanemarenim urbanim lokacijama. Naglašava kako je Mariborski EPK sličnim, ali bitno više holističnim, pristupom uspio postići da se ovako uzgojena hrana koristi u institucijskoj prehrani i to u prvome redu za pripremu obroka u vrtićima i školama.

Projekti čiji su konačni ishodi pokazali značajne utjecaje na izgled grada, ali i na navike stanovnika, zaokružila je nedavno uspješno okončanom javnom borbom protiv primjene kontroverznog herbicida – gliflosata u Sloveniji. Tako je Ljubljana u ovoj godini, umjesto potencijalno vrlo štetne kemikalije uvela metodu odstranjivanja korova korištenjem posebnih strojeva koji pod visokim tlakom izbacuju vodenu paru pa su istodobno učinkoviti i potpuno ekološki prihvatljivi.

 

alt

 


alt
 

 

Osim suradnje s Gradom Rijekom i Komunalnim društvom ''Čistoća'' na ozelenjivanju najužeg centra grada, Irene Woelle priprema još niz brojnih projekata u Rijeci. Umjesto ranije prakse korištenja jednogodišnjih biljaka za ukrašavanje centra grada, savjetovala je da se, gdje je to moguće, one zamijene trajnicama. Tako će u rujnu biti održana akcija njihovog poklanjanja građanima, kako bi se potaklo ozelenjivanje prozora i balkona. Kako bi potakla što bolju biološku ravnotežu urbanog okružja u Rijeci, uz komercijalne partnere i nadležne gradske institucije, gđa Woelle namjerava uskoro pokrenuti i projekt zelenih krovova grada.

Cijenjena gošća tijekom posjeta sa zanimanjem je obišla zgradu Rektorata i njegovu okućnicu te prikupila brojne korisne informacije za buduću implementaciju ove vrijedne gradske mikrolokacije u ekološke projekte na kojima je suradnica. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk