Dobri primjeri iz prakse
Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci

Pri uspostavi institucijskog sustava osiguranja kvalitete na Tehničkom fakultetu predviđeno je i kontinuirano ispitivanje razloga neuspješnog studiranja odnosno razloga zbog kojih studenti ne uspijevaju u predviđenom roku zadovoljiti postavljene im zahtjeve za napredovanje u studiju.

Smatramo da, pored subjektivnih i osobnih razloga zbog kojih student ne uspijeva pravovremeno zadovoljiti obveze, postoji objektivni razlozi na koje se može i mora utjecati kako bi se i na taj način uspješnost studiranja povećala, odnosno poboljšala.

Da bi bili u mogućnosti dobiti povratnu informaciju usvojili smo upitnik koji smo ponudili svim onim studentima koji „neuspješno studiraju“. Pri tome, pod neuspješnim studiranjem razlikujemo dva slučaja:
  • Ponavljanje godine / ponovni upis – slučaj kada student nije uspio zadovoljiti zahtjeve studijske godine i mora / odlučio je ponovno upisati godinu. Prelaskom na studiranje prema „Bolonji“ vjerojatno će morati doći do modifikacije ovog načina klasifikacije neuspješnog studiranja.
  • Promjena studija/Ispis – kako na Tehničkom fakultetu sada održavamo čak deset što preddiplomskih sveučilišnih i stručnih, što diplomskih studija pojavljuje se situacija kada studenti mijenjaju studij, primjerice sa sveučilišnog na stručni. U tim situacijama, kao i situacijama kada studenti odustaju od studiranja na Tehničkom fakultetu, pokušavamo istražiti razloge takvog stanja.
Procjenjivanje razloga neuspješnog studiranja provodi se kontinuirano, već treću godinu. Ovisno o situaciji, u trenutku kada student dolazi rješavati svoj status, bilo da se radi o ponovnom upisu, prelasku na drugi studij ili ispisu, u Studentskoj službi također ispunjava i odgovarajući obrazac za procjenu.

Prikupljeni rezultati obrađuju se jednom godišnje te se dostavljaju svim članovima Fakultetskog vijeća na uvid, a potom se organizira i tematsko Fakultetsko vijeće na kojemu se razmatraju svi aspekti kvalitete, prvenstveno nastave, o kojim su prikupljeni podaci.

Također, u Akcijskom planu za uspostavljanje ciklusa kvalitete za razdoblje od 2008. do 2013. definirana je aktivnost Provedbe ankete za utvrđivanje razloga neuspješnog studiranja.

Do sada prikupljeni rezultati ukazuju na to da studenti koji su imali problema u uspješnom studiranju ipak pozitivno procjenjuju uvjete studiranja, organiziranost Fakulteta te podršku koju dobivaju od nastavnog i administrativnog osoblja Fakulteta.

Ovakvi pokazatelji su i dodatni poticaj da nastavimo unapređivati sve aspekte kvalitete studiranja i studija na Tehničkom fakultetu.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk