Sveučilište za 3. dob
alt   

051-265-781 // Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  


Sveučilište za treću dob
namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije, iznad 55 godina, sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Edukativni programi, u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenog znanja s osobnim životnim iskustvom.

Želite li primati obavijesti Sveučilišta za 3. dob pošaljite e-mail na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i uvrstit ćemo vas u listu kontakata.

 Novosti: 

 
  • Ove srijede, 21. veljače s početkom u 17 sati, u poetičnost fizike uvest će nas izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić. Predavanje će se održati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207).


Više o predavanju:
 
Vidjeti svijet u zrnu pijeska – poetika i poetičnost fizike
Izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić
 
Predavanje će raspraviti pitanja: Zašto često mislimo da poezija i fizika nemaju ništa zajedničko? U čemu je poetičnost fizike i prirodnih znanosti? Što je uopće poetičnost?  Što je zajedničko umjetnosti i znanosti?

 

  • Sljedeće besplatno predavanje srijedom- Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države, održat će se 14. veljače, u 17 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207), a gostujući predavač je doc. dr. sc. Neven Petrović.

Više o predavanju:

Predavanje želi prikazati jedan, na Zapadu već odavno standardan ali u Hrvatskoj još nedovoljno poznat, pristup razmatranju mjera i politika socijalne države koji ne gleda na njihovu moralnu i političku poželjnost već prvenstveno na to što one u praksi postižu, tj. na njihove posljedice, te ih zatim u odnosu na to i procjenjuje. Na taj način razmotrit će se redistribucija dohotka, mirovinski sustav te razne mjere radnog zakonodavstva i slično tome.


  • Nastavlja se ciklus kratkih besplatnih predavanja srijedom kojeg Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatijom, provodi u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.
 
Sljedeće besplatno predavanje Borba za život - kako se branimo od zaraznih bolesti,na rasporedu je 7. veljače, u 17 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207), a gostujuća predavačica je doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić.
 
Više o predavanju: Borba za život - kako se branimo od zaraznih bolesti
doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić
 
Iako toga niste svjesni, vaše je tijelo svake sekunde svakoga dana
pod napadom. Napadaju nas oku nevidljivi neprijatelji: bakterije, virusi, gljivice, spore i sićušni
paraziti. Jedino što stoji između tih sićušnih napasti i našeg zdravlja je imuni sustav. Na ovome predavanju naučit ćete koje su obrambene snage našeg organizma i kako nas brane od nevidljivih neprijatelja, koji su to tipovi neprijatelja i kakvu strategije koriste da bi nas zarazili. Zašto se ponekad razbolimo, a zašto smo na neke doživotno
imuni.
 
 
  • Uspješno je započeo ciklus kratkih besplatnih predavanja srijedom, kojeg Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatijom, provodi u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.
 
Sljedeće besplatno predavanje Uljudnost i jezik: novi izazovi javne komunikacije, na rasporedu je u srijedu, 31. siječnja, u 17 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207), a gostujuća predavačica je doc. dr. sc. Mihaela Matešić. Najčešće u praksi govorimo o pravilima lijepog ponašanja ili o bontonu, što znači da uljudnošću nazivamo niz pravila u ponašanju prema drugim pojedincima u zajednici. U ovome izlaganju usmjerit ćemo se na jezična sredstva kojima se iskazuje uljudnost, što znači da ćemo razmatrati jezični bonton.
 
Besplatna predavanja će se održavati pretežito srijedom počevši od 24. siječnja do 28. ožujka od 17 do 18 i 30 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207).
.
  • Nakon stanke, Sveučilište u Rijeci u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatija, zainteresiranim građanima Primorsko-goranske županije, starijim od 55 godina, najavljuje novi predstojeći ciklus kratkih besplatnih predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.
 
Predavanja će se održavati pretežito srijedom počevši od  24. siječnja do 28. ožujka od 17 do 18 i 30 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207).
 
Ciklus besplatnih predavanja otvara Emina Višnić s predstavljanjem projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Predavanje će uključivati predstavljanje tema EPK, pregled glavnih programa i projekata te značaj projekta u kontekstu razvoja Rijeke i županije. Kroz ciklus kratkih besplatnih predavanja govorit će se o temama poput uljudnosti i jezika, obrane od zaraznih bolesti, poetičnosti fizike i zvukova prošlosti.


CIKLUS KRATKIH BESPLATNIH PREDAVANJA

alt
24.01.2018


 
FAKULTET / ODSJEK RIJEKA 2020 d.o.o.
PREDAVAČICA Emina Višnić
  Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture
SAŽETAK TEME Predstavljanje će uključivati predstavljanje tema EPK, pregled glavnih programa i projekata te značaj projekta u kontekstu razvoja Rijeke i županije. Osim toga, polaznike će se informirati o trenutnoj fazi razvoja projekta.
31.01.2018  
FAKULTET / ODSJEK Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za kroatistiku
PREDAVAČICA Doc. dr. sc. Mihaela Matešić
  Uljudnost i jezik: novi izazovi javne komunikacije
SAŽETAK TEME Uljudnost je u društvenoj zajednici konsenzusni koncept koji se odnosi na ponašajne obrasce. Najčešće u praksi govorimo o pravilima lijepog ponašanja ili o bontonu, što znači da uljudnošću nazivamo niz pravila u ponašanju prema drugim pojedincima u zajednici. Ta pravila učimo, prihvaćamo i primjenjujemo ih, a služe nam da bismo pomoću njih pokazali drugim članovima društvene zajednice da prihvaćamo njihove vrijednosti. Drugim riječima, pojedinac koji želi biti prihvaćen u zajednici najbrže će tu svoju želju ostvariti primjenjujući pravila koja zajednica visoko vrednuje i smatra ih poželjnima. Uljudnost je moguće iskazati: neverbalno, verbalno te udruživanjem verbalnih i neverbalnih znakova. U ovome izlaganju usmjerit ćemo se na jezična sredstva kojima se iskazuje uljudnost, što znači da ćemo razmatrati jezični bonton. U takvim razmatranjima na planu pragmalingvistike i zanima nas jezičnokomunikacijska stvarnost u suvremenoj hrvatskoj jezičnoj zajednici.
07.02.2018  
FAKULTET / ODSJEK Medicinski fakultet u Rijeci/Zavod za histologiju i embriologiju
PREDAVAČICA doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić
  Borba za život – kako se branimo od zaraznih bolesti
SAŽETAK TEME Iako toga niste svjesni, vaše je tijelo svake sekunde svakoga dana pod napadom. Napadaju nas oku nevidljivi neprijatelji: bakterije, virusi, gljivice, spore i sićušni paraziti. Jedino što stoji između tih sićušnih napasti i našeg zdravlja je imuni sustav. Na ovome predavanju naučit ćete koje su obrambene snage našeg organizma i kako nas brane od nevidljivih neprijatelja, koji su to tipovi neprijatelja i kakvu strategije koriste da bi nas zarazili. Zašto se ponekad razbolimo, a zašto smo na neke doživotno imuni.
14.02.2018  
FAKULTET / ODSJEK Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za filozofiju
PREDAVAČ Doc. Dr. sc. Neven Petrović
  Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države
SAŽETAK TEME Predavanje želi prikazati jedan, na Zapadu već odavno standardan ali u Hrvatskoj još nedovoljno poznat, pristup razmatranju mjera i politika socijalne države koji ne gleda na njihovu moralnu i političku poželjnost već prvenstveno na to što one u praksi postižu, tj. na njihove posljedice, te ih zatim u odnosu na to i procjenjuje. Na taj način razmotrit će se redistribucija dohotka, mirovinski sustav te razne mjere radnog zakonodavstva i slično tome.
21.02.2018  
FAKULTET / ODSJEK Odjel za fiziku
PREDAVAČICA Izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić
  Vidjeti svijet u zrnu pijeska – poetika i poetičnost fizike
SAŽETAK TEME Predavanje će raspraviti pitanja: Zašto često mislimo da poezija i fizika nemaju ništa zajedničko? U čemu je poetičnost fizike i prirodnih znanosti? Što je uopće poetičnost?  Što je zajedničko umjetnosti i znanosti?
28.02.2018  
FAKULTET / ODSJEK Epidemiološki odjel  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije
PREDAVAČICA Dorotea Gastović- Bebić, dr. med., specijalist epidemiolog i voditeljica Odsjeka za cijepljenje
  Cijepljenje u trećoj životnoj dobi 
SAŽETAK TEME Cijepljenje specifičnim cjepivima najbolja je moguća dosad poznata preventivna mjera protiv obolijevanja od određenih zaraznih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ulaže velike napore i sredstva kako bi raznim programima omogućila procjepljivanje što većeg broja ljudi i tako spasila što više  života. Uzročnici zaraznih bolesti prisutni su svuda oko nas i vrebaju neimune osobe.
 
   Svake godine obilježava se Europski  i Svjetski tjedan cijepljenja čime se ističe važnost cijepljenja kao najefikasnije metode u prevenciji zaraznih bolesti. Cijepljenje  prevenira  ne samo bolest  već  i invalidnost i smrt od bolesti preventabilnih cijepljenjem. Ove godine  Europski  i Svjetski tjedan cijepljenja naglašava važnost promicanjem cijepljenja  i to ne samo bolesti djece već i adolescenata i odraslih ljudi, pa i u trećoj životnoj dobi, od bolesti za koja su dostupna cijepljenja
   Mnoge  odrasle osobe  nisu dovoljno svjesne bolesti koje prijete njihovom zdravlju, a koje su preventabilne cijepljenjem.
   Najbolje bi bilo svake godine cijepiti se protiv gripe, a jednom ili dva puta (ovisno o dobi) i zaštititi se protiv upale pluća koju izaziva Pneumokok.
   Kako se mnoge osobe koje idu u mirovinu vesele radu u vrtu ili izradi i popravljanju raznih predmeta, podložne su ozljeđivanju prljavim predmetima i samim time podložne obolijevanju od Tetanusa. Zato je u Provedbeni program obveznog cijepljenja uvedeno i cijepljenje protiv tetanusa za osobe s navršenih 60 godina života.
 Osobe treće životne dobi rado i planinare ili samo borave u prirodi gdje ih u proljeće i ljeto vrebaju krpelji. Najteža bolest koju oni prenose je Krpeljni meningoecefalitis koji se također može prevenirati cijepljenjem.
    Zarazne bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem su još uvijek veliki globalni problem koji ne želimo da se ponovno dogodi i nama.
07.03.2018  
FAKULTET / ODSJEK Filozofski fakultet u Rijeci / Odsjek za kulturalne studije
PREDAVAČICA / PREDAVAČ Diana Grgurić
PRIJEDLOG NASLOVA Zvukovi prošlosti
SAŽETAK TEME Koncept zvučnog okoliša - soundscape - omogućava interpretaciju i analizu ukupnog zvuka koji se doživljava u određenome prostoru. Taj holistički koncept poimanja okoliša podrazumijeva složen (aktivan) međuodnos korisnika, fizičkog (izgrađenog) okoliša i zvuka. Predavanje se temelji na pregledu zvučnog okruženja kroz povijest.  
15.03.2018 ČETVRTAK  
FAKULTET / ODSJEK Filozofski fakultet u Rijeci / Odsjek za kulturalne studije
PREDAVAČICA / PREDAVAČ Hajrudin Hromadžić
PRIJEDLOG NASLOVA Mediji i kapitalizam – mediji u kapitalizmu
SAŽETAK TEME Predavanje će imati za cilj pokazati zašto mediji (misleći pritom prije svega na mainstream, srednjostrujaške medije) u kapitalističkom sustavu nisu i ne mogu biti slobodni. U tu svrhu mapirat ćemo osnovnu strukturu odnosa medija i društvenog svijeta, odrediti se prema paradigmi političke ekonomije medija i skicirati dominantan profil medijske institucije danas, promisliti udio tržišta, marketinga i oglašivačkih politika u medijima, te na kraju otvoriti perspektivu alternativa ovim problemskim izazovima.
21.03.2018  
FAKULTET / ODSJEK Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za filozofiju
PREDAVAČICA / PREDAVAČ Izv. prof. dr. sc. Aleksandra Golubović
PRIJEDLOG NASLOVA Aktualnost pitanja iz domene filozofije religije  za suvremenog čovjeka
SAŽETAK TEME U predavanju će biti rijeci o glavnim raspravama iz domene suvremene
filozofije religije, osobito o problemu zla, mogućnosti religioznog iskustva, problemu sveznanja i slobode volje, kao i o racionalnosti vjerovanja u boga. Najaviti će se i ukratko predstaviti ove uvijek aktualne i zanimljive teme te će biti rijeci o statusu religije u naše doba.

 

 

 
3Dob_drndic.JPG